Medlemsresa till Kumla

NyheterPosted by Maria Mon, June 12, 2017 22:28:52

Söndagen den 11 juni gjorde Björneborgs Hembygdsförening sin årliga medlemsresa. Eftersom pristagaren av 2017 års Arbetslivsmuseum, Skoindustrimuseet i Kumla, låg på bekvämt avstånd från Björneborg, så gick färden dit.

Skoindustrin har haft stor betydelse för staden Kumla. Det har funnits ca 130 skofabriker i staden och som flest 50 fabriker samtidigt. Det har funnits ännu fler skofabriker i Örebro men de har inte varit så dominerande för staden som de i Kumla.

Skoindustrimuseet började med att man köpte Kumlas sista skofabrik när den gjorde konkurs. Fabriken i tre våningar, överlämnades i originalskick, ingen ”städning” fick göras. Museet kan alltså visa upp en fabrik i drift . Tre skomakare är anställda och tillverkar skor som säljs i museet.

På nedre plan finns utställningar om skons och skoindustrins historia samt skor från olika tidsperioder.

Efter det trevliga besöket i museet så åkte vi till Kvarntorpshögen när vi ändå var i närheten och såg utställningen ”Konst på hög” och fikade.

Tidigare pristagare till Årets Arbetslivsmuseum vi besökt är ,Kvarnstensgruvan i Lugnås och ångaren SS Trafik i Hjo.

• Comments(0)//nyheter1.bjorneborgshembygdsforening.se/#post57